keskiviikko 26. helmikuuta 2014

Se toinen tohelo esittäytyy: Neulottu niskatyyny

Miten tämäkin idea syntyi? Jaa-a... Pyörittelin päässäni, miten SJ:n esittelemän palmikon voisi muuttaa "oikeaksi" palmikoksi, jossa samat "joperot" jatkuisivat yhtenäisenä palmikkona kummallakin puolen työtä. Teoria tällaisen kaksipuoleisen palmikon syvimmästä olemuksesta muotoutui varsin nopeasti. Tietenkin oli pakko siinä samassa ruveta kokeilemaan kyseistä ideaa, onhan minulla sentään yksi iso ikuisuuskaulahuivi, yhdet sukat ja jokunen muukin työ kesken, joten tokihan sitä uusi työ kannattaa aloittaa. Koska valmiit ohjeet ovat viisaille, ei muuta kuin kokeilemaan yrityksen ja erehdyksen kautta, miten homma toimii.

Parin yrityksen jälkeen kaksipuoleinen palmikko - yllättävää kyllä - toimi ja sittenhän sille oli heti keksittävä jokin käytännön sovellus. Niskat jumissa automatkan ja ikkunasta sisään puhaltaneen tuulenvireen ansiosta, tuli ikävä viljakissaa (viljatäytteinen lämpö/kylmätyyny with a twist...) ja siitä se ajatus sitten lähti: automatkoille ja kotikäyttöönkin sopiva, hieman käsivartta paksumpi ja miellyttävän painava pehmolötkerö joka on miellyttävä ja lämmin niskassa ilman mikrolämmitystä ja kestää myös pakkaskäsittelyn. Toisin sanoen: neulottu niskatyyny.



Tarvitset:
* 4 sukkapuikkoa, koko 8-10 käsialasta riippuen
* n. 1½ kerää Novita Teddy lankaa
* Metrimääräisesti vähintään saman verran Seitsemää Veljestä, Nallea tai vastaavaa
* Ompelulankaa ja sille sopivan neulan (lankana 7/nalle/vastaava on hyvä vaihtoehto)
* 40den ehjät (ja mielellään puhtaat), turhat sukkahousut (Jos tällaisia ei löydy, voit myös askarrella ohuesta kankaasta tyynyn mittojen mukaisen pussin, kangasta voi halutessaan käyttää myös tyynyn päätyjen sulkemiseen)
* Riisiä n. puolisen kiloa tai kuivattuja herneitä "sillee sopivasti"...
* Vanua

 Taitovaatimukset:
* perus neulominen, perus ompelu, keskitason hermot

Työn teemabiisi: Sick Puppies - You're Going Down (päänsisäinen jukeboksi jumittaa vol. 2342,123112333....)



Palmikon neulominen:
1. luo 42 silmukkaa ja jaa ne kahdelle puikolle
2. Neulo sileänä suljettuna neuleena seitsemän kerrosta
3. Neulo kahdeksannen kerroksen ensimmäisen puikon ensimmäiset seitsemän silmukkaa, nosta seuraavat seitsemän apupuikolle ja siirrä työn taakse. Neulo sitten viimeiset seitsemän silmukkaa ja apupuikolle siirretyt silmukat. (Havaintokuvat silmukoiden siirtelyyn löytyvät täältä, sama tekniikka on sovellettavissa tähän työhön.) Huom. Suurehkosta silmukkamäärästä johtuen, silmukoiden siirtely ristiin rastiin vaatii hieman käsivoimia.
4. Kerroksen toisella puikolla seitsemän ensimmäistä silmukkaa noistetaan apupuikolle ja siirretään työn taakse, neulotaan keskimmäiset seitsemän, apupuikolla olevat ja sitten viimeiset seitsemän silmukkaa.
The need to use force is strong with this one...

5. Neulo kahdeksan kerrosta sileää neuletta suljettuna.
6. Nosta seuraavan kerroksen ensimmäisen puikon seitsemän ensimmäistä silmukkaa ja tuo ne työn etupuolelle, neulo sitten seitsemän seuraavaa silmukkaa. Neulo apupuikon silmukat ja loput puikolla olevat silmukat.
7. Neulo seuraavan puikon seitsemän ensimmäistä silmukkaa, nosta seuraavat seitsemän apupuikolle ja tuo työn eteen, neulo puikon loput silmukat ja apupuikon silmukat.
8. Neulo kahdeksna kerrosta sileää neuletta.
9. Toista vaiheita 3-8 kunnes tyynysi saavuttaa halutun pituuden, sen jälkeen päättele neule.
Neulomisteknisistä syistä työhön jää isohkoja reikiä niihin kohtiin, missä silmukoita viedään toisten yli. Älä turhaan stressaa näistä, tarvitset niitä vielä.




Täyttö:
Jotta niskatyyny käyttäytyisi optimaalisesti harteille laitettaessa, täytyy sen pysyä paikoillaan omalla painollaan ja olla hieman lötkö. Tähän tarkoitukseen täytteeksi sopii esim. riisi tai kuivatut herneet.

Ota ehjä, noin tyynyn mittainen pätkä sukkahousua kaada sisään riisiä tai herneitä ja köyttele aukinainen/-set pää(t) kiinni ja pujota tyynyn sisälle. (Jos sukkahousu ei meinaa luistaa tyynyn läpi siististi, sujauta täytetty sukkahousu pakastepussiin ja kisko läpi sen kanssa. Muista poistaa pussi tyynystä...) Ompele tyynyn päät kiinni, mieluiten ei toisiinsa. Tyyli vapaa, esim. seitsemän veljestä tai sopiva kangastilkku toimivat hyvin.
Ja tässä se on: Kaksipuoleinen, pörröinen palmikko kokoluokkaa niskatyyny. Vielä tosin hieman littana...





Tyynyn pintakuvio:
Kuten kuvamateriaalikin osoittaa, on täytettykin tyyny hieman littanan näköinen, eikä pinnan kuvio nouse kunnolla esille. Jos tämä ei haittaa, etkä halua hieman lisää pehmeyttä tyynyysi, voit skipata tämän vaiheen. Muussa tapauksessa on vuorossa pintakuvion täyttö. Aika käydä siis jo neulontavaiheessa huomioitujen reikien kimppuun.
Koeta pitää vanu neulottujen pintojen välissä tyynyn pinnassa. Jos vanu joutuu kunnolla tyynyn sisuksiin, haittaa se muiden täytteiden liikkumista ja vaikutukset pintakuvioon jäävät vähäisiksi.

Ota vanua, neula ja lankaa. Etsi neuleesta reiät, jotka ovat syntyneet silmukoiden mennessä toisten yli. Tunge rei'istä pieni määrä vanua sisälle palmikoon mahdollisimman tasaisesti niin, että riisit tai herneet mahtuvat vielä liikkumaan tyynyn sisällä, mutta kuvio on selvästi täytetty. Täytä tyyny näin kauttaltaan. Varmista vielä, että tyyny on tarpeeksi pehmeä, että se pystyy taipumaan melko vapaasti. Ompele sitten reiät kiinni.

Tyyny valmiina




Huomioita:
Ohje on tässä Teddylle ja 7:lle, mutta toimii toki muillakin langoilla ja lankayhdistelmillä. Suosittelen kuitekin käyttämään lankoja, joista tiedät etukäteen, miten ne käyttäytyvät ja kuinka pehmeitä ne ovat. Esim. Novita Neon on yllättävän haastavaa kudottavaa, epämiellyttävää ihoa vasten, eikä lopputuloksen ulkonäköäkään voi pahemmin kehua. Ei niitä maailman onnistuneimpia lankakokeiluja siis...

Ihan niinku Strömsössä! No, wait...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti