maanantai 10. helmikuuta 2014

iPadin suojapussi

Tarvikkeet:
  • villalankaa, esim. Novita Nalle
  • sukkapuikot nro 3 (tai mitkä nyt sitten valitsemaasi lankaan sattuvat sopimaan)
  • isohko nappi
  • neula
  • virkkuukoukku
Vaikeustaso: aika perussettiä

Työn teemabiisi: Tarot - Magic and Technology




Eipä mun sormet osaa olla ilman tekemistä... :'D  Tällä kertaa päätin tehdä poikaystäväni iPadille suojapussukan. En viitsinyt ihan omin päin ruveta päättämään värejä, joten kysäisin väritoiveita. Vastaus oli harmaa. Harmaa?!!? Voiko tylsempää väriä enää olla... No, onneksi mulla oli jemmassa vielä hiukan vihreää mohairia, niin sain edes jotain väriä työhön.

Mitään valmista ohjetta tai mallia mulla ei tietenkään ollut (enkä todellakaan ryhdy noin yksinkertaisen työn takia sellaista etsimäänkään), joten tein mallitilkun ja pyysin laitteen mitat puolen sentin tarkkuudella. Tämäpä pääti lähettää mulle linkin, jossa on taulukossa eri iPad-mallien ominaisuuksia mitat mukaanluettuina. "Se on toi mini ilman Retina-näyttöä." No hyvä on, minäpä katson ne mitat sieltä ihan itse...

Huom! Nämä silmukkamäärät sopivat nro 3 puikoilla neulottavalle langalle. Jos lanka on ohuempi tai paksumpi (tai käsialasi huomattavan tiukka tai löysä), tee itsellesi ensin mallitilkku, josta voit laskea neuletiheyden. Huomioi myös, että muut iPad-mallit ovat hiukan eri kokoisia, joten mitat kannattaa todellakin tarkistaa.

Pussukka
Luo 73 silmukkaa ja jaa ne neljälle puikolle (yhdelle puikolle tulee 19 silmukkaa, muille 18). Neulo ensimmäinen kerros oikein ja aloita sitten helmineule, eli neulo 1 oikein 1 nurin. Jatkossa neulo oikeat silmukat nurin ja nurjat oikein.

Puolivälissä jo, woohoo!

Neulo helmineuletta noin 20 cm (hiukan yli saa olla, mutta mielellään ei alle). Neulo sitten 38 s oikein, lopuilla edelleen helmineuletta. Seuraavalla kerroksella päätä nuo 38 silmukkaa ja jatka loppujen 35 silmukan kanssa helmineuletta tasoneuleena.

Ja sitten onkin läpän vuoro...

Läppä
Neulo tasoneuleena helmineuletta n. 10 cm. Mittaa sitten, kuinka monta silmukkaa nappi leveimmillään on; jos silmukkamäärä on parillinen, lisää siihen yksi silmukka, jotta napinläpi tulee täsmälleen keskelle. Lisää tähän lukumäärään vielä 2 silmukkaa napinläven "reunasilmukoiksi" ja laske napinläven paikka.

Mun nappi oli 8 silmukkaa leveä, eli napinlävestä täytyi tehdä 9 silmukan kokoinen. Kun tähän lisätään 2 s, saadaan yhteensä 11 silmukkaa (ainakin pitkällä matikalla). Napinläven paikka on siis (35 - 11) : 2 = 12, eli siis napinläven kummallekin puolelle tuli 12 silmukkaa. Kuulostaa vähintään monimutkaiselta, mutta asia selkenee kyllä, kun sitä vain pysähtyy hetkeksi miettimään. :)

Tuoltako mun pitäisi löytää työhön sopiva nappi? Tässä saattaakin mennä hetki.

Tällaisen lopulta löysin.

Tästä eteenpäin käytän niitä silmukkamääriä, jotka pätevät valitsemaani nappiin. Muista ottaa tämä huomioon, jos et ole löytänyt saman kokoista nappia itsellesi.

Aloita napinläpi työn nurjalta puolelta:
1. krs: Neulo 12 silmukalla helmineuletta, sitten 11 s nurin ja vielä 12 s helmineuletta.
2. krs: Neulo 12 s helmineuletta, 1 s oikein, päätä 9 s, neulo 1 s oikein ja 12 s helmineuletta.
3. krs: Neulo 12 s helmineuletta, 1 s nurin, luo 9 s, neulo 1 s nurin ja 12 s helmineuletta.
4. krs: Neulo 12 s helmineuletta, 11 s oikein ja 12 s helmineuletta.


Neulo vielä muutama kerros helmineuletta. Neulo sitten nurjalla kaikki silmukat nurin ja heti seuraavalla kerroksella päätä kaikki silmukat.

Tuotoksen pitäisi tässä vaiheessa näyttää suunnilleen tältä.

Ei sillä, että olisi mennyt tiukalle tai mitään, mutta tämän verran sitä vihreää mohairia jäi yli. :'D

Viimeistely
Pujottele kaikki langat huolellisesti työn nurjalle puolelle. Ompele tai virkkaa pussin pohja kiinni.

Olen laiska ompelemaan, joten virkkaan neuleiden saumat käytännössä aina.

Mittaa napin paikka ja ompele nappi paikoilleen. (Itse onnistuin ensin ompelemaan napin liian ylös, vaikka mielestäni mittasin ihan oikein. No, näitä sattuu.)

Vihaan napin ompelua ja valkkaan napin, jossa on neljä reikää... Fiksu lapsi!


Tämä oli mukava pikku iltapuhde, josta suurin osa valmistui poikaystävän luona sillä aikaa, kun hän tappeli erään sukulaismiehen tietokoneen kimpussa. Joskus tuntuu, että tietotekniikka on henkimaailman asioita... Sillä koneella ei ollut mitään järjellistä syytä kenkkuilla sillä tavalla, mutta niinpä tuo vaan teetti tuntitolkulla hommia. x_x

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti