perjantai 30. tammikuuta 2015

Lankakori

Tarvikkeet:
  • matonkudetta (ontelokude käyttäytyy kivoimmin), kaiken lisäksi yllättävän paljon sitä
  • ison virkkuukoukun, itse käytin nro 10
Vaikeustaso: helppo, joskin raskas ranteille

Työn teemabiisi: Popeda - Yhdessä itkien (etenkin ranteeni olivat tätä mieltä...)




Long time no see... Mitenkäs tässä on näin pitkä aika päässyt vierähtämään edellisestä blogipäivityksestä? Yhtä sun toista on kuitenkin tullut räpellettyä, joten otetaanpas esittelyyn edes se kaikkein hyödyllisin tuotos eli kori, jossa saan säilöttyä kaikki epämääräiset ehdottoman tarpeelliset lankani.

Isoäitini ei enää juurikaan tee mattoja, joten päätin vähän verottaa kudevarastoa ja virkata itselleni korin. Varsin pian tuli huomattua kaksi asiaa:
1. kudetta menee ihan käsittämätön määrä (tai sitten mä vaan olen tyhmä kun en tajunnut), ja
2. hommassa tulee ranne todella kipeäksi, jos ei pidä taukoja paljon ja usein.

Pohja
Tee ns. taikalenkki (ohje täällä) ja virkkaa siihen 6 ks. Jatka virkkaamista spiraalina, merkitse kerroksen vaihtumiskohta esim. hakaneulalla.

1. krs: Virkkaa jokaiseen ks:aan 2 ks.
2. krs: *1 ks, 2 ks samaan s:aan*, toista * - * krs:n loppuun.
3. krs: *2 ks, 2 ks samaan s:aan*, toista * - * krs:n loppuun.
4. krs: *3 ks, 3 ks samaan s:aan*, toista * - * krs:n loppun
5. krs: no, eiköhän kuvio tullut jo selväksi...

Jatka niin kauan, että pohja on haluamasi kokoinen. Tee viimeiseksi 1 ps, katkaise kude ja vedä pää silmukan läpi.

Ou jee, virkattu frisbee! ;)

Reuna
Käännä pohjakappaleen oikea puoli itseäsi vasten ja ala virkata kiinteitä silmukoita pohjakappaleen reunaan (ks. kuva). Tarkoituksena on, että reuna lähtee nousemaan pohjasta n. 90 asteen kulmassa.


Varaudu siihen, että korin reunaa virkatessa menee ikä ja terveys... Matonkude on todella rasittavaa virkattavaa sekä henkisesti että fyysisesti - ja reunaa tarvitaan paljon. Tai itse ainakin tykkään enemmän tuollaisesta korkeareunaisesta korista, koska siellä tavarat pysyvät paremmin.

Jos haluat tehdä koriisi raitoja tai muita kuvioita, kiinnitä huomiota värin vaihtoon. Tämä tapa on virkatessa kaikkein siistein.

Kun reuna on haluamasi korkuinen, "päätä" viimeinen kerros tekemällä 1-2 piilosilmukkaa. Tällä tavalla yläreunaan ei tule pykälää. Katkaise kude, vedä se silmukan läpi ja päättele huolellisesti.

Voi *****, just mun tuuria... Viimeinen kerros ja kude loppuu just tämän verran kesken. Argh!

Korisi on valmis! Nyt voit sulloa sen täyteen lankoja - mutta varoituksen sana, varastosta löytyviä lankoja hypistellessä tulee helposti uusia ideoita, mikä varsin usein johtaa uusien lankojen ostamiseen... Ja hups, taas on kaikki paikat täynnä keriä, vyyhtejä ja epämääräisiä lankatolloja. :')

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti